Indische specerijen

Ik weet niet hoe in zijn algemeenheid kruiden en specerijen worden genoemd. Of, hoe ze hun naam krijgen. Ik ben zelf Indisch, maar ik moet toegeven dat ik vaak geen naam weet bij een bepaald gerecht. Dan sta ik te wijzen bij de toko, in de vitrine wijs ik dat aan wat ik graag wil of wat me lekker lijkt. Vaak hetzelfde, ik ben een gewoontedier. Sinds een aantal maanden ben ik me meer aan het verdiepen in Indisch koken. Een inhaalslag wellicht. En, ik struikel daarbij over de namen van de kruiden en specerijen. Vandaar een kort overzicht. Mijn lieve moeder zucht en draait zich om… Wanneer iemand een bepaalde specerij niet correct hier ziet staan, zeg het dan gewoon. Laat even een opmerking achter en ik ga het corrigeren. Ik gebruik een dergelijk overzicht als ik kook vanaf een recept (Wat is in hemelsnaam assemwater?), en ben de schaamte allang voorbij!


 

Indische specerijen
De Nederlandse naam meestal links, de Indische rechts. Voel je vrij om missende woorden in te vullen, wanneer er maar één naam staat…
Tamarinde, assem
Gember, djahe
Djinten, komijn
Ketoembar, koriander
Laos, galangawortel, kentjoer
Sereh, citroengras
Kruidnagelen, tjenkeh
Kurkuma
Nootmuskaat, pala
Kerrie
Kaneel
Kardamom

Veel plezier, bij het koken en het lezen!