PSM1, het Scrum Master-certificaat

PSM1: Professional Scrum Master 1.
Sinds december 2017 ben ik officieel Scrum Master. Dit is bevestigd door het certificaat PSM1, ofwel

Screen Shot 2018-01-05 at 18.00.44

Wat betekent dit nu precies?
Ik ben doorgaans “slecht” in assessments, tests, examens. Ik voel vaak een faalangst opkomen wanneer er een deadline opkomt om een dergelijke test te doen.

Wat gebeurt er dan intern (met me)?
Net als vroeger ga ik eerst zoeken naar excuses en verklaringen waarom ik de test niet zou doen. Ik zou de PSM1 niet doen, OMDAT ik al een tijd Scrum Manager ben geweest. Ik zou de test niet doen, omdat de test zelf mij niets leert. Mijn overtuiging dat je ook van een test moet leren kan ik beter overboord gooien; de test zoals deze is is meer een marketing-instrument. De organisatie erachter is inmiddels zo machtig en invloedrijk dat je het certificaat koste wat kost moet halen om als Scrum Master serieus te worden genomen. Tot slot, mijn laatste reden om de test niet te doen, was dat in de realiteit – of hoe Scrum in de praktijk wordt toegepast – Scrum anders wordt toegepast dan scrum.org het bedoelt. Cheats als ze zijn willen ze zelf ook nog wel eens onaangekondigd regels veranderen, wat resulteert in bepaalde opgaven in de test, die opeens andere correcte antwoorden kregen.

Hoe is het me dan toch gelukt PSM1 te behalen?
Bij navraag bij mijn leidinggevende – hij bleef uiteraard vragen wanneer ik die PSM1 nou eindelijk ging halen – vertelde hij me dat ik de realiteit maar even moest vergeten en me moest concentreren op Scrum “hoe het bedoeld is”, op de theorie. Dat – het negeren van mijn ervaringen met Scrum en hoe bedrijven het toepassen – vond ik bijkans moeilijker dan Scrum zelf. Ook stuurde mijn leidinggevende me een URL van een bedrijf dat gelijkgestemden aan het woord liet. Gelijkgestemden zijn in dezen anderen die het (ook) lastig vonden om PSM1 te behalen. Wat ook een stok achter de deur was was het feit dat een bevestiging van je vaardigheid wel erg handig is bij het solliciteren en bij intakes.
Het assessment kost elke keer $ 150. Ik vind dat veel geld. Ik had al 2 keer een poging gewaagd, en gefaald. Zou drie keer inderdaad scheepsrecht zijn? Wat ik van de eerste 2 keren geleerd heb is goed te lezen. Veel vragen zijn theorie-vragen; multiple choice, waarbij meer dan één antwoord gekozen moet worden. Heb je er één fout, dan is de gehele vraag fout beantwoord. De lastige vragen vond ik de cases.

Maar, het is me gelukt.
Ik heb het certificaat behaald. Een selecte hoeveelheid vragen waren ronduit misleidend. Maar met support van de voornoemde leidinggevende en mijn partner die me echt constant steunde en stimuleerde is het gelukt. En nu?